14 Mart 2012 Çarşamba

Modanın kültü "Trençkotlar"/ The cult of the fashion world "The Trenchcoat"

Şu dolabımızın vazgeçilmezi, yağmurda yoldaşımız, her sezon modanın olmazsa olmazı trençkotlarımız var ya...Benim asıl ilgilendigim sevgili trençlerimizin ataları aslında.
19.yüzyılın sonlarında Burberry gabardin kumaştan soğuğa ve yağmura dayanıklı mantolar ve ceketler ürettiğnde bu ceketler ve mantolar daha çok avcılar tarafından kabul görür. Tabii dönemin ordusu için ürettiği çadırları da unutmamak gerek.
Ancak trençkot'un asıl ortaya çıkışı 1.Dünya savaşında olmuştur. Thomas Burberry, savaştan epeyce önce 1901'de İngiliz ordusu için kullanışlı ve de dayanıklı trençkotlarını tasarlamıştı." Trenchcoat" aslında İngilizce bir kelimedir. İngilizcede "Trench" kelimesinin anlamı hendek demektir. 1. Dünya Savaşı ağır ve kanlı bir cephe savaşıdır ve de askerler hendeklere saklanarak savaşırlar. Savaş esnasında ağır ve kullanışsız mantolarının yerine Thomas Burberry'nin önceden tasarlamış olduğu trençkotlarını tercih ederler.  Fransız ve İngiliz askerler 1. Dünya Savaşında trençkotları ile savaşırlar.

Our precious trenchcoats, the cult of our wardrobes...Actually, I am more interested in their history.
During the end of the 19th century, Burberry started to sew under the name of gabardine, the coats and jackets for the hunters. He also made tents for the army.After that Thomas Burberry designed for army officers trenchcoats. But trench appeared definitely during the 1st World War.Trench coat was developed as an alternative to the heavy serge great coats worn by British and French soldiers in their trench during the war.




Bir İngiliz askeri trençkotu ile...
 A British soldier with his trenchcoat...

 Sonra ne olurda bu askerlerin kullandığı trençler dolaplarımızın gelip başköşesine oturur. Onun cevabıda şu meşhur klasik ötesi Casablanca filminde yatar. 1942 yılında stil ötesi aktör Humprey Bogart meşhur filmin meşhur sahnelerinde trençkotunu giyer ve arkasından da Humprey Bogart'ın kadın erkek bütün hayranları kendilerine hemen birer trençkot edinirler. Trençkot modasını bir başka aktör Robert Mitchum izler. Ve de bu hikaye günümüze kadar sürüp gelir.

Afterwards, what happened??? and these trenchcoats have become the king of our wardrobes. The answer lies in the famous movie Casablanca. In 1942 Humprey Bogart starred in Casablanca with trench, and men and women everywhere followed him. Afterwards Robert Mitchum appeared on screen with his trenchcoat.



Humprey Bogar trençkotu ile.
Humprey Bogart with his trenchcoat.


Humprey Bogart, Casablanca filminde.
Humprey Bogart in Casablanca.


Robert Mitchum 1947'de trençkotu ile.
Robert Mitchum with his trenchcoat in 1947.

Ve de şimdilerde Burberry'nin en çok satan trençkotu halen çok revaşta.
Here is the Burberry's best seller model  in our modern times.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder