6 Nisan 2012 Cuma

Kaşmir Şal/ Cashmere Shawl

Sıcacık, yumuşacık bir hikaye. Asya'nın yüksek platolarında yaşayan Kaşmir keçisinin, taa Çin'den Hindistan'a oradan da  1800lerde Avrupa'ya uzanan sımsıcak hikayesi.

A very soft tale. A tale of a cashmere goat that lives at highlands of Asia. A tale that arrives to Europe in the 1800s from India and China.






Çook eskilerde Roma İmparatorluğunda kullanılır kaşmir şallar. Orta Asya ve Hindistan ile güçlü ticari bağları olan Romalılar kaşmir şalların ticaretini yaparlar. İmparatorluk yıkılınca tarih sahnesinden silinirler. Taa ki 17. yüzyılda bir Fransız fizikçi, doktor ama hepsinden de önemlisi bir seyyah onları Orta Asya'daki seyahatleri esnasında tekrar keşfedene kadar. Bu gezgin François Bernier'dir, Moliére ve Cyrano de Bergerac'ın yakın dostu François Bernier
doğu'ya mistik dünyaya yelken açtığında karşılaşır bu narin şallar ile ve de Seyahatnamesinde bahseder kaşmir şallardan.

In ancient times cashmere was known to the romans who had strong trading contacts with India and Central Asia , but after the fall of the Roman Empire, knowledge of cashmere shawls was lost in the West until a French doctor, physician and a traveller François Bernier rediscovered it. He was a close friend of Moliére and Cyrano de Bergerac and he mentioned about cashmere shawls in his book "Voyages de François Bernier".


Sonraları yavaş yavaş kaşmir şallar çarpar göze Avrupalı ressamların tablolarında.
European painters used cashmere shawls in their paintings.


Victorian dönemi İngiliz hanımefendilerinin aksesuarları olur kaşmir şallar. Hem sıcacıktır hem de çok şık.
British ladies used these fine cashmere shawls as an indispensable acessory.



Fransa'da imparator Napolyon'un büyük aşkı imparatoriçe Josephine'in iki şeye olan tutkusunu duymayan kalmaz, çiçek ve kaşmir şal...



Empress Joséphine.( Joséphine de Beauharnais)



Günümüzde
de Kaşmir şallar bayanların en önemi aksesuarlarıdır...



2 yorum: